Epictetus

Van de flaptekst van Epictetus, Verzameld werk:

“Epictetus was een Griekse slaaf die stoïsch filosoof werd. Kort samengevat komt zijn leer hierop neer: een mens heeft zijn lot niet in de hand, maar bepaalt wel de manier waarop hij op de gebeurtenissen reageert. Gezondheid, maatschappelijk aanzien, rijkdom: maak je er niet druk om en neem het zoals het komt. Die levenshouding leidt tot volmaakte vrijheid en geluk. Epictetus’ filosofie bevat praktische lessen voor het dagelijks leven, ook voor mensen van nu.”

Het verzameld werk van Epictetus, onder de titel Vrij en onkwetsbaar, bevat de vier delen met colleges, losse fragmenten en het Handboekje. Tijdens acht bijeenkomsten bespreken we het Stoïsche denken. Dit doen we thematisch. Iedere avond bestaat uit een inleiding, samen lezen van een tekstgedeelte en daarna gaan we in op wat dit voor ons in ons dagelijks handelen kan betekenen voor ons welbevinden. Naar mijn mening veel!

Thema’s (onder voorbehoud): Deugd en de Morele Keuze, Vrijheid, Wat wel en niet in onze macht ligt, God(en) en de Kosmos, Emoties en de Rede, Mensen en Dieren, Oefenen!

Je kunt fysiek deelnemen of via ZOOM. Het een en ander hangt af van de geldende Corona-maatregelen en je eigen voorkeur.

Praktisch:

  • Schaf Epictetus, Vrij en onkwetsbaar aan (9789025312008, druk: 4 januari 2020, 464 pagina’s, Atheneum)
  • Als je aan de digitale variant deelneemt: kijk of je via ZOOM kunt werken (je hebt een laptop met camera en microfoon nodig)
  • Data dinsdagavond 19 januari, 2 en 16 februari, 2, 16 en 30 maart, 13 en 27 april.
  • Om 19.30 uur starten we óf in de Drie Octoberstraat 7, 2313 ZL Leiden óf via de toegestuurde ZOOM link
  • Kosten 75 euro
  • Als je mee wilt doen, stuur mij een mail (info@filosofiepraktijkleiden.nl)
  • Je ontvangt een betalingsverzoek.