Dit zeggen deelnemers

Marije van den Berg

Onder de indruk was ik op een gespreksavond van de rustige manier waarop Wouter een groep prikkelt om een kwestie eens van álle kanten te bekijken. Ik had wel zin in een experiment: een gesprek over een slepende kwestie met mijn man. Niets dramatisch, maar wel zo’n issue in ons gezin waarover steeds maar ongenoegen was. Op een dinsdagavond hebben we onder leiding van Wouter die kwestie eens onder de loep genomen. Het bracht ons veel helderheid en ja ook wel wat begrip. Aanrader dus!

Reini Hulsker-Bosma

Door een mededeling op Next-door kwam ik bij Wouter terecht. Eénmaal per maand komen we met een groep bij elkaar en daar kijk ik iedere keer naar uit. Ik ben me door deze bijeenkomsten bewuster geworden van mijn beweegredenen; waarom word ik kwaad over iets, hoe vorm ik een mening. De bijeenkomsten zijn prettig, ieder heeft zijn inbreng en er is aandacht voor elkaar. Het is bij mijn leven gaan horen en ik kan me niet voorstellen, dat ik er ooit mee wil ophouden.

Johan van Rijn, docent filosofie op het Roland Holst College in Hilversum

“Ik heb nu (met veel plezier!) aan verschillende cursussen bij Wouter deelgenomen. Ik vind het heerlijk om samen de tijd te nemen om rustig stil te staan tijdens de gesprekken, slow thinking, helemaal hip! Ik ben zelf docent filosofie (VO) maar vind het erg fijn dat filosofische kennis totaal niet nodig is. Het gesprek staat centraal, luisteren naar elkaar, een vaardigheid die vandaag de dag helaas steeds schaarser lijkt te worden. Iedere deelnemer neemt zijn/haar persoonlijke perspectief mee in het gesprek, waardoor ik altijd weer iets hoor wat ik zelf nooit zou bedenken. Dat helpt mij als denker ook verder; op de terugreis ben ik altijd nog wat aan het ‘na-mijmeren’. Wouter begeleidt deze gesprekken zeer vaardig, waarbij hij met simpele, maar effectieve werkvormen structuur geeft aan de gesprekken en garandeert dat iedereen op laagdrempelige wijze input levert voor het gesprek. En dit alles in een huiselijke sfeer met een bakje thee of koffie en natuurlijk iets lekkers erbij!”

Emmy Deelen

Toen mijn dochter via een buurt app ontdekte dat in haar omgeving, in Leiden, Wouter Belier filosofiecursussen aanbood, was haar en mijn belangstelling al snel gewekt. Onmiddellijk hebben we ons aangemeld. Zo zijn we begonnen met de “de Stoïcijnen”. Natuurlijk heeft iedereen die naam wel eens gehoord, maar niemand van het 10- koppige gezelschap was een kenner. De groep is klein, dat is erg prettig.

Wouter vertelt ons het een en ander en doet een voorstel over hetgeen we zullen gaan lezen thuis voor de volgende bijeenkomst. Fijn dat ik dat allemaal niet zelf hoef uit te zoeken. Dit alles gelardeerd met een heerlijk kopje koffie met koekjes. Wouter raadt ons dan ook aan vooral het gedachtegoed op je eigen leven te betrekken. Dat spreekt mij erg aan. Het geeft ook levendige discussies. Mijn eigen gedachten ken ik zo langzamerhand wel. Ik ervaar het lezen, praten en denken met elkaar over het gedachtegoed van anderen dan ook als een enorme rijkdom.

Ik geniet van onze bijeenkomsten eens in de maand en zie steeds reikhalzend uit naar de volgende keer. Ik wens iedereen zulke heerlijke ochtenden.

Piet Hagenaars

Ik heb vaker deelgenomen aan het Studeerkamergesprek, en dat was een waar genoegen! Dat komt zowel door de prettige ambiance: een mooie ruimte met veel boeken, een koffiezetapparaat en een grote tafel, alsook en vooral door de ontspannen en tegelijk prikkelende manier waarop Wouter de sessies leidt. Ik ging er met meer vragen weg dan ik er naar toeging, en dat zie ik als winst! Tevens neem ik al jaren deel aan de filosofie-zondagen die steeds gewijd zijn aan een bepaalde denker. Vorig jaar was dat Kant, nu zijn we bezig met Kierkegaard. Erg boeiend om met elkaar wat meer de diepte in te gaan. De formule is ook sterk: start met stevige koffie, inleiding door Wouter over de gelezen stof, lunch bij een van de deelnemers thuis en ‘s middags vervolg met ruimte voor discussie. Erg inspirerend, ik kom er altijd ‘filosofisch opgeladen’ weer vandaan!

Chris Knoop

Filosofie is niet altijd makkelijk, sommige filosofen zijn moeilijk te doorgronden. Daarentegen heeft filosofie in tegenstelling tot bijvoorbeeld de beta-wetenschappen het voordeel dat iedereen meteen kan meedenken, ongeacht de bijdrage die je levert. Het is dus een betrekkelijk toegankelijke wetenschap. Het leuke van filosofie is dat je in discussies met elkaar van te voren nooit weet waar je op uitkomt. Never a dull moment!

Annette Hulscher, schrijfster

“Ik vond het spannend de eerste keer mee te doen met het studeerkamergesprek. Ik had geen kennis van filosofie, maar wel de behoefte om samen met anderen na te denken. Ik ben blij dat ik ooit die drempel over gestapt ben! Filosofie met Wouter is laagdrempelig, met zijn begeleiding is het heel vanzelfsprekend dat jonger en ouder, met veel en weinig kennis over filosofie, van gedachten kunnen wisselen. En er kan ook gelachen worden!”

http://zogaatdatnu.blogspot.com/p/over.html

Gerrit Wassenburg, schipper Ali B 2

Reeds een aantal jaren krijg ik informatie via de mail van Wouter over zijn programma. Met name in de winterperiode kies ik een cursus, vaardigheid, of een studeerkamergesprek voor deelname uit. Ik ervaar de bijeenkomsten, in kleine groepjes van 4 tot 8 personen als laagdrempelig en veilig.

Je hoeft beslist geen ‘filosoof’ te zijn, er is geen competitie elke bijdrage wordt gewaardeerd, zo ook als je niets zou zeggen.

Je moet het gewoon een keer ervaren, een thema wat je aanspreekt is de beste manier om enthousiast te worden.

https://vaar-vakanties.nl/

Joke Maas

Ik heb diverse zondagmiddag gesprekken bijgewoond met iedere keer een ander thema. En nu neem ik deel aan de cursus “Word zelf filosoof”. Het prettige is dat het heel praktijkgericht is en ik zo “al doende leer”. En iedere keer wel weer met nieuwe inzichten thuis kom, waarna ik soms een boek pak, een film kijk om meer te weten te komen over dat specifieke onderwerp. Voor mij een hele prettige manier van leren en nieuwe inzichten tot me te nemen. Ik heb geen vooropleiding in de filosofie, ben geïnteresseerd en nieuwsgierig.

Hein Bisterbosch

Van tijd tot tijd ga ik naar Leiden om iets compleet anders te doen; namelijk deelnemen aan een filosofisch studeerkamer gesprek bij Wouter aan huis. Hierbij discussieer je met een leuke groep over onderwerpen als “vrijheid van meningsuiting”, “dieren welzijn”,..  Thema’s die normaliter vaak aan je voorbijgaan maar waarbij je nu, in discussie, veel dieper op in gaat. Wouter verstaat de kunst dit verdiepingsproces op een soepele wij te faciliteren waarbij de meningen van een ieder gehoord worden.

Carina van den Haak

Eind vorig jaar heb ik een workshop ‘Filosofie voor Beginners’ van Wouter bijgewoond in Delft. Ik vond het harstikke interessant en Wouter zijn aanpak maakte het heel simpel en toegankelijk. Het is goed te merken dat Wouter jaren ervaring heeft als docent en met gemak de groep ‘regiseerde’ en een ieder aan bod liet komen.
Wouter is down to earth, toegankelijk en heeft een gevoel voor humor.  Ik heb genoten van zijn workshop en ga hier zeker in de toekomst meer mee doen. 

Wilma de Kluijver

Ik heb al eens vaker deel kunnen nemen aan de studeerkamergesprekken. Daarin wordt met elkaar over een vooraf vastgesteld thema nagedacht. Soms met een stukje vooraf om te lezen maar ook zonder. Door elkaar te bevragen, en dóór te vragen, leer je jezelf ook beter kennen: ” Wat vind ik daar eigenlijk van?”, ”Waarom zeg ik dingen?”. Er wordt geprobeerd aan alledaagse voorbeelden aan te haken. In  de studeerkamer heerst een huiskamersfeer – veilig en gezellig. Het is fijn om met anderen na te denken en te praten om het praten, niets hoeft. Verwacht echter ook niet om met antwoorden naar huis te gaan. Ook hier merk je dat vragen soms alleen maar meer vragen oproepen, maar dat is juist fijn dat het vraagteken er mag zijn.

José Oltshoorn, Leerkracht bij De Haagse Scholen

Weldaad.

Het is een weldaad om alleen langs de kust te lopen of om een goed boek te lezen.

Maar in het rijtje van grote genoegens staat bij mij ook het voeren van filosofische gesprekken: alle tijd en aandacht nemen om na te denken, om te luisteren naar anderen en om te horen wat ik zelf zeg. Geen snelle oordelen, meningen en conclusies, maar samen de diepte ingaan en samen wijzer worden.

Marja van Wetten, yogadocent www.zielewijs.nl 

a

Met de Leidse Filosofiekring, begeleid door Wouter Belier, bestuderen we elk jaar in 4 of 5 bijeenkomsten een filosoof a.h.v. boeken en andere bronnen. Een filosoof en zijn werk wat beter leren kennen helpt mij mijn denken te openen: Het geeft ruimte en werkt louterend omdat je eigen denken analyseert en in een breder kader zet.

Sjan Beniers, Bedrijfsleider/coördinator bij Kringloopbedrijf van de ver. kringloop project Leiden

Ik heb aan de avonden van “iets verder kijken” deelgenomen.
Telkens werd er een niet westerse filosofische manier van leven besproken, ingeleid door een stukje theorie waarna onze eigen bevindingen met de besproken filosofie ter tafel kon komen. Alles in een ontspannen, open sfeer.
Ik was en ben heel nieuwsgierig naar welke stromingen ik in mijn leven heb “verwerkt” en leef. Ik heb weinig filosofische theorie kennis en was wel wat bang het niet te kunnen volgen, deze angst was ongegrond. Ik heb leuke ontdekkingen gedaan!

Sebastiaan den Uijl, docent en persoonlijk begeleider, Filosofische Praktijk Horizon

Bij Wouter ben ik enkele jaren geleden terechtgekomen door een tip van een medestudent filosofie. Ik ben begonnen met de studeerkamergesprekken, waar ik veel heb geleerd over filosofische gespreksvaardigheden. Wouter leert je om goed naar elkaar te luisteren en kan moeilijke onderwerpen op een lichte manier behandelen. Later heb ik de cursus socratisch gesprek gevolgd. Daar leerde ik om een filosofisch onderwerp (bijv. ‘wat is vergeving?’) te onderzoeken door te beginnen bij de concrete ervaring van één van de deelnemers en vervolgens de onderliggende begrippen te verkennen. Deze vorm van filosofisch onderzoek gebruik ik nog steeds als gespreksleider bij een filosofisch café met ouderen in Den Haag. Op dit moment neem ik met plezier deel aan de leesgroep Filosofie en Levenswijsheid. In deze groep lezen we de originele teksten van o.a. de stoïcijnen en Montaigne. Ik vind het bijzonder dat Wouter met iedereen in gesprek kan gaan. Dat merk je bijvoorbeeld aan de verschillende achtergronden en leeftijden in onze leesgroep.

Nanda van Bodegraven (auteur van onder meer Filosoferen leren in 18 stappen  (www.levendiguitgever.nl/denkstappen)

Het belangrijkste kenmerk van de bijeenkomsten van Wouter is dat hij met groot gemak complexe onderwerpen in begrijpelijke brokken uiteenrafelt. Zijn jarenlange ervaring als Middelbare School docent is te merken! Zijn grote gevoel voor humor maakt de bijeenkomsten nog leuker en lichter. Het is voor mij altijd een groot plezier om deel te nemen aan zijn besprekingen of gesprekken!

Joyce van Hooijdonk

Drempelvrees is helemaal niet nodig. Ongedwongen sparren op de zondagmiddag tijdens het Studeerkamergesprek  is leuk, leerzaam, inspirerend en gezellig!