“In een tijd waarin iedereen door elkaar roeptoetert en meningen al snel dezelfde waarde als feiten krijgen, is verbinding tussen mensen vaak ver te zoeken. We proberen de ander te overtuigen van ons eigen gelijk in plaats van samen op zoek te gaan naar wezenlijke antwoorden. We praten liever dan dat we luisteren; voor vragen stellen hebben we geen tijd en toegeven iets niet te weten is al helemaal geen optie.”
Aldus de achterflap van Socrates op Sneakers. Filosofische gids voor het stellen van goede vragen van Elke Wiss (Ambo/Anthos 2020).

De ondertitel maakt duidelijk wat Elke Wiss van plan is. Hoe stel je goede vragen en hoe oefen je je daarin? Dat kost tijd beaamt zij. “De kunst van het vragen stellen ontwikkel je niet van de ene op de andere dag. Daar heb je tijd, oefening en training voor nodig.” (p. 240)
Aan de slag dus!
De cursus De Kunst van het Vragen Stellen bestaat uit drie componenten en zes blokken. (a) Per blok lees je een deel van het boek. (b) In dat deel staan reflectieopdrachten en worden oefeningen opgegeven. Deze maak je en stuur je digitaal op. (c) We sluiten ieder blok af met een videogesprek waarin we de gemaakte oefeningen en opdrachten bespreken.
Als je de zes blokken hebt afgerond voer je drie filosofische gesprekken van ongeveer een half uur. Van deze gesprekken lever je een verslag in. Als dit verslag voldoende is (ook volgens een externe deskundige) stuur ik je een certificaat toe.
Je kunt op ieder moment starten. Wel zul je voor de opdrachten en oefeningen ruim de tijd moeten nemen. De meeste daarvan lijken eenvoudig totdat je iets op papier moet zetten.
Lijkt je dit een zinvolle training? Koop het boek en meld je dan aan (info@filosofiepraktijkleiden.nl). De kosten voor de cursus bedragen 60 euro.
Als je je hebt aangemeld stuur ik je via de mail een indeling van de blokken en een overzicht van de opdrachten en oefeningen en een betalingsverzoek.